Saturday, April 7, 2007

Kvinnor = fred?

Johanne Hildebrandt skriver i en krönika i Aftonbladet att om kvinnorna styrde i Irak skulle det inte finnas något krig. Det där är en ganska intressant tankegång. Är kvinnor mer fredliga än män? Tja, tjejer eldar väldigt sällan upp bilar eller flaggor och saboterar gator och torg. Margaret Thatcher och Benazir Bhutto gjorde å andra sidan INGENTING för kvinnor eller freden. Borde de ha gjort det? Borde de ha känt något slags systerskap och sett till att när det kommer en kvinna i regeringsmaketen, sisådär en gång per millenium, så år det en plikt att se till att inte vara lika ignorant som de manliga föregångarna? Inte vet jag. Jag vet bara att jag slutat hoppas på förändring när makten byter kön. Gatuvåldet har iallafall ett kön. Män 13-40 år demonstrerar, skjuter med AK:4or, skriker, slåss, eldar upp bilar och kastar sten. Oavsett var i världen demonstrationen sker. Var är kvinnorna?

Kvinnor har inte tid.

De är fullt upptagna med att snyta ungar och dra in pengar för att försörja familjen, ta han om sina gamla föräldrar och eventuellt också makens gamla föräldrar, laga mat, hämta vatten och städa. Istället ser vi det ena testosteronstinna upploppet eller demonstrationståget efter det andra. De brölar, bränner och skjuter salut med en AK4. Moget? Exakt vad blir bättre av att elda upp bilar eller paja sitt eget bostadområde? Att börja, med olika messociala förklaringsmodeller om utanförskap, så har jag bara en sak att säga: vilka är mest utsatta, fattiga, utanför och frustrerade? Killar 13-40 eller kvinnor i oavsett ålder?

Inte f-n eldas det bilar för att få utlopp för ilskan över att bli nekade mänskliga fri- och rättigheter, plugga vidare, bestämma över sin kropp, välja vem de ska gifta oss med, slippa bli omskurna. Det finns de som protesterar, Ni putes, ni soumis i Frankrike exempelvis. Men återigen, eldar de då bilar???????? Protester i all ära, men skulle det inte bli lite mer fred på jorden om alla uppagiterade män gick hem och gjorde sina läxor, diskade, lekte med barnen, tog hand om sina föräldar, engagerade sig i någon frivilligorganisation? All världens konflikter skulle definitivt minska om män tog lika mycket ansvar för sin familj som kvinnor. Då skulle de svimma av i soffan kl 20 och inte orka gå ut och demonstrera.

1 comment:

Oscar said...

Du kan väl trösta dig med att det snubbar i allra flesta fall spöar och skjuter snubbar och inte tjejer. Det är tufft att vara pacifist och kille.