Thursday, April 19, 2007

Lata studenter?

Studenter pluggar inte heltid, fick jag veta till frukosten imorse. Berätta något jag inte vet. Å andra sidan kan det också bero på hur ambitiös man är. Ta min granne t ex. Jag är fullkomligt övertygad om att han är ekonom så lite som han pluggar. Han är inne jämt och spelar musik eller dataspel. Han verkar inte har överdrivet många föreläsningar. Det verkar räcka med att prenumerera på DI.

Jag har hunnit med att läsa ganska mycket inom humaniora och teologi (så man blir fantastiskt bildad och arbetslös):

Historia A + B: Pluggade massor, få föreläsningar och drivor av litteratur ställde höga krav på självstudier. Tentorna var fasansfulla. Ambitiösa studenter träffades och gick igenom all litteratur och pluggade gamla tentor. Fikakvoten var enormt hög.

Teologi A + B/religionshistoria C + D: Lagom med plugg. Det berodde på vilken kurs. Såg ett tydligt samband mellan intresse och tid. Religionssociologi och tro&livsåskådningen tog ganska lång tid att plugga in, för det var inte så kul. Gamla testamentets exegetik tog eoner, för föreläsaren var usel och böckerna knastertorra. Omtentor på de två senare. Islamologin har tagit mycket tid, för där har jag haft ambitionen att verkligen lära mig så mycket det går. Det underlättar helt klart att det är det roligaste jag vet. D-uppsatsen är på gång. Däremot har kraven för godkänt varit ganska låga på teologdelen. Jag gissar att det var för att man inte ville underkänna de blivande prästerna i deras kall?

Klassisk arabiska A: Gav upp efter halva terminen. Alldeles för svårt. Detta ämne kräver bokstavligen heltidsstudier i 5 år för att man ska kunna behärska språket, då ingår ett års studier i arabisktalande land. Egyptisk arabiska var något lättare, men krävde sina timmar.

Svenska som andra språk A + B: Verkligen väldigt intressant! Tyvärr borde studierna i arabiska viskat om att akademiska språkstudier och jag inte riktigt är kompatibla. Jag är så uselt dålig på att plugga grammatik. Omtentor på grammatiken, Vg på övriga kurser... Krävde mycket studier! Det kunde också berott på att jag är grammatiskt trög.

Pedagogik på lärarhögskolan, 40p: Vinnare i tävlingen om slappast krav och minst nedlagda tid på studier. Hann läsa religionshistoria C1 samtidigt. Med Vg. Vg kunde man däremot inte få på lärarhögskolan. Det var väl för elitistiskt för rödvinsvänstern på högskolan i Stockholm. Klart den mest värdelösa kurs jag läst, praktiken undantagna. Det var där jag lärde mig något av värde.

1 comment:

Anonymous said...

Haha, ja du vet ju hur mycket jag kollade på Oprah under juristlinjen.. Och det hade aldrig hjälp om jag pluggat 40 timmar i veckan på A-kursen i latin, jag hade kört ändå.

/Anna