Thursday, April 5, 2007

Namn och nummer

Det är dramatiska omvälvande tider i Egypten. Och då pratar jag inte om folkomröstningen för att ändra grundlagen (som går ut på att president Hosni Mubaraks son Gamal ska kunna ta över), utan att telefonnumren ska få - håll i er - ÅTTA siffror. Man börjar lite mjukt med Kairo, Alexandria åtgärdar man efter sommaren för att inte strula till det för sommargästerna. Åtta siffror. i ett land på 80 miljoner personer. De sjusiffriga räckte bara till 10 miljoner nummer. Det blir till att komma ihåg att lägga till en 2:a framför numret om ni ska ringa Kairo, en 3:a om det är till Giza ni ska.

Jag har funderat länge på varför man inte får ha två efternamn? Varför får man inte det? Om man gifter sig, så kan den ena behålla sitt gamla efternamn som mellannamn, men ens barn får det gemensamma efternamnet. Jag fattar inte varför. Spanjorerna har hur många efternamn som helst och det funkar ju. Förvisso kan det väl vara bra om man har en instans som stoppar föräldrar från att ge sitt barn kombinationen 476~87+pi*38a men som ska uttalas Mattias. Gunnar Schäfer fick dock lägga till James Bond mellan Gunnar och Schäfer. 6 månader gamla Metallica får dock inte heta Metallica, så hon måste byta, trots att det redan finns en flicka som heter så. PRV:s vägar äro outgrundliga! Kan ingen ta tag i våra konstiga lagar om namn?

De här namnen har blivit godkända 2005:
Flickor: Delfina, Mygg, Hallón, Barbi, Månstråle, Bajen, Snöfrid
Pojkar: Glädje, Grill, Texas, Zappa, Minus, Händel, Deep
Under 2006 tillkom: Skrader, Björkenäng, Månarve, Enesol, Levenpahoutte, Måjtabafar, Lärkgård, Solindon, Dylltegen, Pendro, Silverrox, Inehag, Hawtan, Noraljabal.

De här fick tummen ner 2005:
Flickor: Boris, Cristiania, Doktor, Filip, Hallon, Hosianna, Inga-Inga, Likagod
Pojkar: Farbror Sid, Dotcom, Engelborg, Freedom, Fån, GumShoe, Göken, Någon
2006 nekades föräldrar att namnge sina telningar följande: Brunstgnägg, Anncoccozz, Crakel, Krakel, Asterix, Lovejoy, Donadoni, Montana, Skrymer.

Själv har jag ett namn som delas av 310 906 varav vi är 118 668 som har det som tilltalsnamn. Plus 5 män. Originellt så det förslår... Sonen har vi dock gett ett släktnamn som bara delas av 239 stycken som tilltalsnamn. För 3 år sen var de 245. Vi gjorde vad vi kunde där för att få upp statistiken. SCB är en riktigt rolig sajt.

1 comment:

Oscar said...

Jag tycker Inga-Inga var riktigt coolt. Vad är det för fel på det? Intressant också att Hallon får tummen ner 2005, men att Hallón är ok ett år senare. Tänk vad lite tid och en tjofjong kan åstadkomma.