Wednesday, May 23, 2007

Säkra och legala aborter en rättighet

Några kristdemokraterna vill nu sänka abortgränsen från dagens 18 (eg 24) veckor till 12. Lennart Sacrédeus (ganska taget namn) hävdar att det är mer i linje med resten av EU. Det är fel. Portugal, Malta, Irland och Polen förbjuder abort. Storbritannien tillåter fram till v 28, Nederländerna till v 24, Finland fram till vecka 24. Bl.a. Frankrike, Tyskland och Schweiz har fram till v 12. Mer fullständig lista finns på RFSU:s hemsida. Sverige har fri abort till v 18, sedan måste man ha socialstyrelsens tillstånd, i praktiken fram till v 24. Ni kan ju tänka er själva hur kul det är att bära ett barn ingen vill ha, eller gå 40 veckort med ett foster som saknar hjärna eller lungor (ja, för hjärtat slår ju; Lennart Sacrédeus definition på liv) och inte har några möjligheter att leva utanför livmodern.

Jag till hör onekligen en av dem som inte tycker att abort är ett problematiskt ingrepp. Det finns det många som gör, jag har full respekt för dem. Frågan om att ha fri abort eller inte handlar inte om huruvuda abort är fel. Det handlar om att aborter kommer att utföras iallafall och kvinnor har rätt till säkra och legala aborter i ett modernt samhälle. Spännande nog är det nästan alltid män som uttalar sig. Antar att de aldrig behövt ta ställning till om de ska fullfölja en graviditet i sin kropp eller inte. Kvinnans rätt över fostrets väger tyngre för mig. Undersökningar visar att kvinnor inte blir traumatiserade av ingreppet, som populärt påstås. Är det rätt beslut blir ingreppet inget trauma. Varför vilja skapa dem, Lennart Sacrédeus?

2 comments:

Anonymous said...

De som tycker abort är fel, rent principiellt, kan ju helt enkelt låta bli att göra någon.

Jag tycker man ska satsa sin politiska makt på att se till att folk inte blir på smällen i onödan, och därför borde rimligtvid kd framföra krav på subventionerade preventivmedel istället. Börja med steg 1 istället för att angripa steg 2. För steg 3, med ofrivilliga föräldrar, var väl ändå det vi ville undvika?

/Anna

Anna Manell said...

http://www.familjeliv.se/Forum-5-74/m21132808.html

Vem bestämmer inskränkningarna isåfall???