Monday, March 12, 2007

Tyck till om dina lärare för 17!

Maud Olofsson outade sin kassa mattelärare och får både ris och ros för detta. LR:s ordförande Metta Fjelkner tytckte inte att tilltaget var acceptabelt. Varför inte undrar jag? Så länge man inte nämner lärarens namn, adress och årsinkomst, så vet bara Maud och hennes klasskamrater vem hon menade. Flera kanske till och med håller med henne. Liza Marklund stöder henne också. Jag är förövrigt nästan helt säker på att jag läst första halvan i en annan krönika. Men man får väl planka sig själv antar jag.
Anyways!

Mina lärare var av blandad sort. De flesta var bra och trevliga, men en del kanske inte var så duktiga. Min fransklärare på högstadiet exempelvis. Efter 3 år hade vi fortfarande inte hunnit längre än till passé composé vilket gjorde att alla elever valde tyska C när de kom till gymnasiet. Jag var den enda från min grupp som fortsatte med franska. Den var å andra sidan så terriblement nulle att jag var tvungen att banka in språket på en annan kontinent i ett år. Min lärare var det dock inget fel på! När jag kom tillbaka och började babbla, men denna gång på franska, utbrast hon: Lyssna lyssna! Om den här flickan kan lära sig franska kan alla lära sig franska! Jag var nog urdålig i första ring helt enkelt.

En annan briljant lärare var min engelsklärare på högstadiet. Alla blev bra på engelska, han ställde höga krav och var mycket noga med att vi läste på ordentligt. Så slapp vi också läsa i vår fjantiga lärobok, utan läste böcker och artiklar - allt från The Economist till Marie Claire. Han var så bra, att jag dessvärre inte lärde mig något mer på gymnasiet. Jag gjorde en deal med min lärare i 3:an att få slippa gå dit, jag stod inte ut med att höra folk traggla basics på swenglish.

Bäst var nog min SO-lärare på högstadiet och min religionslärare på gymnasiet, men så var de disputerade också. Sämst var min svensk/engelsklärare på i första ring, det är ingen bra idé att blanda in personliga tyckanden om elever i betyget! Vi gillade helt enkelt inte varandra och jag fick en TREA i svenska och en TREA i engelska. Think not, hien? Efter utbytesåret fick jag nya lärare och voìla, så bidde det femmor i alla tre ämnen. Har inte förlåtit honom än! Nolla!


Samtliga lärare i på min skola i Kanada var utmärkta! Få lärare jag haft i Sverige har nått upp till de nivåerna. Kanske något för regeringen att studera närmare.

4 comments:

Ilona said...

Min gymnasielärare i franska B konstaterade att vi var usla i franska så hon bytte raskt ut B-kursens litteratur mot C-kursens år 2.

Anna Manell said...

Tydligare kan ju inte kritiken bli... :)

Anna Widén said...

På gymnasiet hade vi vår gympalärare även i engelska. Det var väl *hm* inte så lyckat. I svenska passerade det fem lärare på tre år, samma gymnasieskola. En smålänning var vikarie. Vi tvingade honom att säga "gurkburk" hela lektionen, så så himla mycket lärde vi väl inte oss där... Fick MVG i litteraturvetenskap efter det att läraren låtit fem elever, varav jag en, göra om ett prov bakom låst dörr - utan lärare i rummet, men väl våra läroböcker... (Sånt är väl preskiberat nu....) Min lärare i musik sågade mitt gitarrspel (Varför var vi tvugna att lära oss spela gitarr?! Fattar fortfarande inte...stränginstrument är onda!) vid fotknölarna och gav mig fett IG för att följa upp med kommentaren "Men Anna, du spelar väl trombone? Men så, ta hit trombonen, spela en trudilutt för mig så får du MVG" Ja, vad fan gör man, nog tog jag med mig trombonen nästa lektion... Min mattelärare ansåg att MVG, det var ett betyg som endast kunde ges till genier, så en stackars tjej i min klass som haft alla rätt på alla prov, alltid var närvarande, alltid tog stort ansvar på lektionerna och lärde ut saker till andra, fick endast VG för att "proven höll ju endast VG-standard".

Och med detta har jag inte ens berört lärarna på högstadiet...

Ja, det är inte klokt att man klarat sig i alla fall...

Anna Månsson said...

Ja herregud, lärare kan man prata länge om.. Min spansklärare i högstadiet var rena drömmen, men tyvärr var undervisningen så usel i gymnasiet att jag fortfarande går på det jag lärde mig i grundskolan. Min lärare hade f ö skrivit vår lärobok, så hon var erkänt duktig, såväl inom språket som pedagog.

Min lärare i C-franska hade sån fantastisk respekt att alla såg till att göra läxorna ordentligt, annars visste man att det inte skulle bli en rolig lektion. Men hon respekterade samtidigt oss elever, hade man (i undantags fall) inte gjort läxan så var det bara att meddela det i början av lektionen. Då blev man utesluten från förhöret, hon förstod attd et ibland kom saker emellan som omöjliggjorde läxläsande (tänk, att som sextonåring få verklig respekt från en vuxen!!).

Min lärare i engelska c i gymnasiet var så tragiskt usel att ha på allvar hävdade att faeces betydde "skräp" (eftersom han inte förstod ordbokens förklaring av vad för slags "waste" det var fråga om). Men han hade i alla fall vett att ge mig MVG;-)