Tuesday, February 20, 2007

Självklart ska vi skicka soldater!

Idag har det vari idel möten igen. Jobblunch, fp-internmöte och kommunfullmäktigegrupp. Kom hem 22. Dagen har dock varit till belåtenhet, jag har fått många nya idéer, vi får se vilka som kommer att utvecklas och konkretiseras.

Thage G-punkt, om någon minns honom, tycker i en debattartikel idag att Sverige ska kalla hem sina soldater från Afghanistan. Inga svenska soldater ska strida någonstans. Han menar att vi bara ska ägna oss åt fredsbevarande samtal och inte slåss. Iallafall ska inga svenskar slåss. Miljöpartiet har varit inte på liknande spår, de vill ju bara skicka tält och mat till nödställda i krig, inga soldater.

Det verkar ju inte så jättesolidariskt. Detta förutsätter att:
1) Vi tycker det är okej att andra länders unga män och kvinnor kan åka och slåss, t.o.m. dö för att skydda värnlösa i krig. Vi skickar ju tält!
2) Vi förutsätter att alla krigförande parter är beredda på diplomatiska samtal och är innerst inne snälla människor som inte vill kriga utan prata om konflikten istället.

Thage G. Petersons resonemang bygger på en hel del arrogans, nochalans och naivitet. Varför ska det vara okej att andra länder offrar unga människor i kampen för demokrati men inte Sverige? Tror han på fullt allvar att alla krigsherrar självmant vill lägga ner vapnen? Om vi tar exemplet Afghanistan behövs militär närvaro för att skydda demokratin som fortfarande är hotad. Vem ska göra det? Militär behövs också för att skydda civilbefolkningen från diverse opiumodlande krigsherrar som inte är ett dugg intresserade av att lyda under president Karzai och införa mänskliga rättigheter.

Naivt är ordet. Hur ska man få slut på våldet i Darfur som hotar att spilla över på en hel radda grannländer? Med utvecklingssamtal?

Det trista med att ha och utbilda soldater är att de dessvärre behövs. Sverige ska inte lasta över det tunga ansvar som det innebär att skicka soldater, till ställen som kan innebära livsfara, på alla andra länder. Nånannanismen är som alltid förhärskande inom socialdemokratin.

Ett svenskt engagemang för de som inte kan skydda sig i krig, de civila offren, ska både ha soldater och tält. Det är en folkpartistisk ståndpunkt som jag är jäkligt glad över att vi har, när jag läser Thage G.P:s patetiska artikel. Tur för de krigsdrabbade att inte du och ditt parti bestämmer längre! Jag tror att inte att barnen i Afghanistan och kvinnorna i Darfur kommer att tacka dig för dina menlösa floskler medan de utsätts för krigets grymheter. Utan att någon bryr sig och gör något annat än att prata.

No comments: