Tuesday, February 27, 2007

Idag missade jag ett väldigt viktigt BUN-möte. vaknade imorse och hade feber. Jag vill ta semester från mitt liv. Blir jag frisk? Någonsin?

BUN fick idag överta ansvaret för lokalförsörjningsplanen, en oerhört viktigt uppgift. Planen har tagits fram för att ge oss politiker underlag för hur vi ska kunna lägga mer pengar på elever och lärare och mindre på tomma lokaler. 4000 tomma platser kommer inom en snar framtid vara realitet i Uppsala kommun och det går loss på 80 miljoner. Jag kan tänka mig betydligt roligare saker att göra för de pengarna. Mindre klasser, fler behöriga lärare, ordentlig skolbarnomsorg, gröna skolgårdar etc. Samtidigt förstår jag alla de lärare, elever och föräldrar som hört av sig till mig. Alla förstår problemet, men vill gärna inte att vi flyttar på just deras skola. De allra minsta barnen, som ska ha förskoleplatser, är väldigt många och det finns inte så många platser som det fonns behov av. Det kommer bli svårt, men nödvändigt att ta itu med lokalfrågan. det är verkligen tråkigt att jag missade det idag. Dessutom missade jag tillhörande medborgardialog i Jumkil ikväll. Hoppas att det blir bra.

Fler dialoger är inplanerade, nästa är på torsdag i Bälinge. Då kommer jag. Om jag inte däckat totalt, men denna takt vet man inte hur det slutar.

Monday, February 26, 2007

Same as usual

Kf var som vanligt, hundra miljoner frågor, interpellationer och motioner, lika intill förväxling från framförallt miljöpartiet och vänster, även om socialdemokraterna har gaskat upp sig. Miljöpartiet har den egenheten att anföra vad politiska motståndare har sagt och sedan gå på i ullstrumporna i argumentation emot. Bara det att de väldigt ofta hittar på vad de politiska motståndarna har sagt. Och så blir det debatt om vem som egentligen sagt vad. Suck.

Min nämndkollega Rickard Malmström (mp) gick upp i frågan om pedagogiska måltider och låtsades som han inte varit med eller inget hört på nämndens januarisammanträde där frågan behandlades. Ganska töntigt. Cecilia Forss (m), ordförande i samma nämnd, gav bra svar på tal!

Själv har jag ont i halsen igen. Jag måste nog lägga sin och få reservdelar utbytta. Inte visste jag att kroppen packade ihop fort bara för att man fyllt 30. Och 31.

Från en f.d. katolik

Har vabbat idag, så tandläkarbesök (de är ju så himla trevliga) fick tyvärr skjutas upp. Ska studsa iväg till kommunfullmäktige om en stund. Sonen har varit väldigt uppfordrande när det gäller läsandet av traktorer, så min nyhetskoll är ganska obefintlig idag. Noterade att Helen Mirren vann en Oscar, den filmen skulle jag gärna vilja se. Helen Mirren är en av min favoritskådisar, jämte Kate Winslet, vars film Little children också står på min "att göra"-lista. Det blir väl som vanligt att jag inte kommer iväg och får beställa filmen på dvd.

Hann iallafall bli upprörd en gång idag, av min snabba nyhetsgenomgång. Katolska ärkebirren Arborelius och pingsvänsditot Sten-Gunnar Hedin ställer ultimatum. För det första tror jag inte att alla katoliker och pingstvänner följer slaviskt vad dessa herrar tycker. För det andra tror jag att katoliker och pingstvänner inte bara röstar på kd för att en falang är abortmotståndare. Jag tror att katoliker och pingstvänner inser att regeringsarbetet är mer än en liten detaljfråga. Jobben, skolan och äldreomsorgen får många kristna att rösta på något av allianspartierna. Arborelius och Hedins ultimatum är fjantigt och deras åsikter är skrämmande kvinnofientliga. Självklart ska kvinnor kunna göra abort i Sverige, precis som det går bra att köpa en hjärtoperation.

Eller, nej vänta, det ena gäller ju primärt kvinnor, det andra primärt män. Det kanske det som är haken. Fy f-n vad glad jag är att jag gick ur katolska kyrkan. Unknare människosyn (ja, jag räknar in kvinnor, önskade och oönskade barn i den kategorin) får man leta efter!

Sunday, February 25, 2007

Det var inte bättre förr

Natten till söndag var en komplett mardröm. Sonen vaknade första gången klockan 1 och kräktes, sen var det kört. Har inte sovit särskilt mycket senaste dygnet, min söta lilla son var helt knäckt och tyckte att det var läskigt och otäckt. Som tur är (peppar peppar) verkar det inte vara vinterkräksjukan. Eller så hoppas jag fortfarande på det. Jag exponerades ganska friskt av allehanda baciller från sonen, så jag får hålla tummarna.

Ikväll har jag spelat in "Ett stycke Sverige" som visades på SVT kl 20:00 och som jag tänkte titta på när tillfälle ges. Det är skrämmande att det inte för så länge sen i Sverige gick att köpa ett barnhusbarn till lägstbjudande. Kulla-Gulla var inte bara fiktion. Jag kan bland känna mig lite nervös inför framtiden när det gäller sonen, klimathot, kärnvapen, sjukdomar etc. Inget kan dock få mig att ändra uppfattning om att detta är den bästa tid hittills att vara kvinna och fostra barn. Mycket kan bli bättre, men det var inte bättre förr!

Saturday, February 24, 2007

Medelålders män i stora bilar

Japp, detta blir en gubb-attack. Jag är så sabla trött på medelålders män i stora bilar (typ Volvo, Saab, BMW) som tror att de har automatiskt förkörsrätt oavsett trafikregel. Oavsett om man befinner sig på liten smal gata i luthagen eller på E4:an, så är det alltid samma sak. Jag vet att de flesta av dem har fått allt serverat och att de på fullt allvar tror att de går först (och varför skulle tro annorlunda?), men grön gubbe är grön gubbe. Då går jag och alla bilar ska stanna.

Åtminstone borde de stanna. I hörnet Sysslomansgatan/S:t Olofsgatan får man dock se upp ska man gå över från Ofvandahls till optikern mittemot gäller det att ha ögon inte bara i nacken utan de bör vara rörliga i 360 grader. Runt hörnet brukar bilar komma farande som kanonkulor. En del (läs medelålders män i stora bilar) verkar inte ta in att svänger man höger och det är grönt för fotgängare ska bilisterna stanna.

Sist det begav sig gick jag ut med min barnvagn bakom ett par. 1 meter från mitt vänstra ben tvärnitar en gubbe i grå BMW och börjar vifta med handen för att signalera att jag ska flytta på mig. Jag blev väldigt glad just då att min son sitter framåtvänd, för jag slet av mig vanten, räckte honom fingret och skrek: det är du som ska stanna gubbjävel! Han började hötta med näven, så jag gick demonstrativt mycket långsamt över till andra sidan, så han blev tvungen att stå still i 4 nanosekunder extra. Han blev förhoppningsvis ännu argare över det.

Sanolikheten att denne gubbe ens hade ett svårt förarprov är minimalt och riksutbildningen (den berömda halkbanan) var ett okänt begrepp när den generationen tog körkort. Låt alla få sina körkort omprövade vart 10 år. Det gäller särskilt äldre män i stora bilar!

Friday, February 23, 2007

Improduktivt värre

Oj, vilken meningslös dag! Jag har inte gjort något produktivt alls känns det som, fastän jag hunnit med massor. En hel hög böcker kommer vänta på mig på Carolina på måndag och min mapp är full med bra artiklar. Jag ska träffa min handledare på tisdag, för att spetsa till min frågeställning. det är onekligen en D-uppsats, inte en avhandling. det skulle kunna bli! Ämnet är jätteintressant och har inspirerat mig till att skriva min första motion till folkpartiets landsmöte i höst.

Grannen har spelat musik och tv-spel hela dagen. Jag får ont i huvudet av det.

Som tur är, är ju min son hur söt som helst, vilket kompenserar allt som är jobbigt. Vi har dragit in hans middagslur, för annars är det high chapparral till 9-10 på kvällen. Idag slockande han utan att knota vid 19. Jag har så mycket ledig tid att jag inte kommer veta vad jag ska gör av den. Så är det alltid. När han inte är här, blir jag bara rastlös och tycker att det är lite väl tyst hemma.

En liten tanke går till min bästa väninna vars yngsta son ligger på Astrid Lindgrens barnsjukhus och fyller 3 månader idag, hurrahurra! Hoppas att han blir frisk snart och kan komma hem och leka med storebrorsan.

Thursday, February 22, 2007

Jag har inte beställt det här vädret!

Mest trött är jag på kommentaren: men visst är det fiiint med all snö, det blir ju så mycket ljusare. Nä, jag föredrar regn alla dagar, för det betyder att det är plusgrader. Vinterperioden tycker jag ska infalla mellan den 22 december och 2 januari. Sen får det gärna vara 25 grader och sol resten av året. Våren är kall och slaskig, man är blek, glåmig och håret är slitet och elektriskt av alla halsdukar och täckjackor. Hösten kan vara trevlig, man få klä på sig ganska snygga kläder, det är fint med röda löv, men mörkret är deprimerande och i oktober inser man att det är 7-8 månader tills det blir acceptabelt varmt igen - vilket inte gör mig gladare.

Det värsta med alla snö är dock de osexiga kläderna. Vem är snygg i stövlar med ludd, mössa, täckjacka och röd näsa? Bara det att man bor i ett land där en förutsättning för att kunna gå ut under 4 månader om året är långkalsonger. Man vill emigrera för mindre. Aldrig har den globala uppvärmingen känts mer lockande. När kommer den till Uppsala?

För att ytterligare spä på min vintersurhet så slutar min slöa granne aldrig att spela sin värdelösa musik. Jag tror att han är någon typ av student, jag undrar vad han pluggar för det måste vara den slappaste kursen ever. Han är alltid hemma och spelar musik på hög volym. När pluggar människan? Har han några föreläsningar? Alls? Fest en tosdag kväll, jajemänsan! Borde jag påminna min man, när han går upp 02:40 för att släpa sig till sitt inte alltför välbetalda jobb, att det är in till grannen hans ihopgnetade skattepengar går? Better not...

Wednesday, February 21, 2007

Tack folkpartiet!

Att det var helt rätt att folkpartiet tog över hela utbildningsdepartementet har jag aldrig tvivlat över. Jag har länge hoppat av gläjde över Jan B:s förslag, det är så kul att de äntligen förverkligas. Nu tar Lars Leijonborg itu med betygsvansinnet i gymnasiet. Äntligen! Kritik kommer genast från vänsterhåll. Förslaget är elitistisk och gynnar akademikerbarn. Kom med något nytt, kanske en utbildingspoltitik värd namnet isället. Det har vi inte sett från socialdemokratiskt håll på bra länge. Utom när Baylan dammar av något gammalt fp-förslag som genast blir nedröstat av kongressens 68-murvlar.

Nej, förslaget gynnar de som väljer att plugga. Det gynnar dem som väljer ett mer krävande ämne, exempelvis franska B, framför festfixning (som man kunde välja på gymnasiet i Uddevalla). Dessutom ska universitet vara elitistiskt, det är inte en AMS-verksamhet. Socialdemokratiska regeringens hantering av högre utbilding har lett till högskolors förvandling till "universitet", kvantitet istället för kvalitet och låga eller obefintliga förkunskapskrav på studenterna.

Det är ett hån och lurendrejeri att låtsas som att alla gymnasiet har högskolebehörighet när en uska från omvårdnadsprogrammet inte ens är behörig att söka till sjuksköterskeprogrammet. De f.d. praktiska linjerna ger bara allmän behörighet. Kolla själv i universitetets kurskatalog vilka utbildningar som har det. Att låta elever med IG i svenska och engelska komma in på en universitetsutbildning är också vansinne. För det första kommer eleven inte klarar studierna, för det andra sänker det nivån på universitetsutbildningen. Sossarnas hejaklack från SFS klagar över att de svagare eleverna inte får hjälp med att skriva uppsats. Well, oavsett kurs brukar man gå igenom detta på B-nivå. Ibland håller lärarna inte måttet, men det problemet är inte nytt. Att dra ner på KomVux är vidare ett annat bra förslag, även om SFS inte håller med Varför ska en del gå gymnasiet två gånger om de har väl godkänt? De får väl plugga upp och tenta av då! KomVux är oerhört viktigt för de som av olika anledningar inte klarade eller gick gymnasiet. Ta inte resurser från de som behöver och lägg på de som faktiskt klarade studierna. Med råge!

Sverige är ett mycket konstigt land! Nu är det tydligen för jobbigt för ettorna att lära sig skriva med penna också. Jag har ett förslag till socialdemokraterna och vänsterpartiet: avskaffa skolan, läxor och allt som är jobbigt! Då blir det rättvisast för alla! Eller vad vill de egentligen? Ett evigt bollhav åt alla skoltrötta, så de slipper plugga för att det känns jobbigt?

Tuesday, February 20, 2007

Självklart ska vi skicka soldater!

Idag har det vari idel möten igen. Jobblunch, fp-internmöte och kommunfullmäktigegrupp. Kom hem 22. Dagen har dock varit till belåtenhet, jag har fått många nya idéer, vi får se vilka som kommer att utvecklas och konkretiseras.

Thage G-punkt, om någon minns honom, tycker i en debattartikel idag att Sverige ska kalla hem sina soldater från Afghanistan. Inga svenska soldater ska strida någonstans. Han menar att vi bara ska ägna oss åt fredsbevarande samtal och inte slåss. Iallafall ska inga svenskar slåss. Miljöpartiet har varit inte på liknande spår, de vill ju bara skicka tält och mat till nödställda i krig, inga soldater.

Det verkar ju inte så jättesolidariskt. Detta förutsätter att:
1) Vi tycker det är okej att andra länders unga män och kvinnor kan åka och slåss, t.o.m. dö för att skydda värnlösa i krig. Vi skickar ju tält!
2) Vi förutsätter att alla krigförande parter är beredda på diplomatiska samtal och är innerst inne snälla människor som inte vill kriga utan prata om konflikten istället.

Thage G. Petersons resonemang bygger på en hel del arrogans, nochalans och naivitet. Varför ska det vara okej att andra länder offrar unga människor i kampen för demokrati men inte Sverige? Tror han på fullt allvar att alla krigsherrar självmant vill lägga ner vapnen? Om vi tar exemplet Afghanistan behövs militär närvaro för att skydda demokratin som fortfarande är hotad. Vem ska göra det? Militär behövs också för att skydda civilbefolkningen från diverse opiumodlande krigsherrar som inte är ett dugg intresserade av att lyda under president Karzai och införa mänskliga rättigheter.

Naivt är ordet. Hur ska man få slut på våldet i Darfur som hotar att spilla över på en hel radda grannländer? Med utvecklingssamtal?

Det trista med att ha och utbilda soldater är att de dessvärre behövs. Sverige ska inte lasta över det tunga ansvar som det innebär att skicka soldater, till ställen som kan innebära livsfara, på alla andra länder. Nånannanismen är som alltid förhärskande inom socialdemokratin.

Ett svenskt engagemang för de som inte kan skydda sig i krig, de civila offren, ska både ha soldater och tält. Det är en folkpartistisk ståndpunkt som jag är jäkligt glad över att vi har, när jag läser Thage G.P:s patetiska artikel. Tur för de krigsdrabbade att inte du och ditt parti bestämmer längre! Jag tror att inte att barnen i Afghanistan och kvinnorna i Darfur kommer att tacka dig för dina menlösa floskler medan de utsätts för krigets grymheter. Utan att någon bryr sig och gör något annat än att prata.

Monday, February 19, 2007

Jag ångrar mig

Det här är dagens dummaste nyhet! Har folk helt slutat att tänka? Tur att Malmöpolisen tänkte till.

Ät mer choklad

Choklad är jättenyttigt! Jag äter choklad varje dag. Det där med att man skulle förbättra minnet har jag förvisso inte märkt något av. Kan också bero på generna. Boten bör vara ännu mer choklad.

Chokladen handlar jag alltid på Anneli K, till och med sonen fattar att man ska gå in där om man passerar butiken. Då får han en pralin eller två. Eller fyra. Choklad är inte godis, det är livselixir. Något annat godis får han förstås inte. Jag misstänker att smaken för god och handgjord choklad grundlades redan i magen, jag hade dille på choklad (ännu mer änvanligt) och åt mängder.

Dagens dummaste nyhet måste vara denna. Det finns inget värre än dubbelmoral. Det är inte bättre i Sverige (om nu någon trodde det). Här man säger att man får ha på sig vad man vill, sen tas våldtäktoffrets klädval in i bedömningen. Fattar inte hur folk inte kan vara feminister!

Sunday, February 18, 2007

Kalas och kommunister

Kalasdagen är över. Det var jättekul, men trött blir man. Ljudvolymen med 3 bebisar, 3 småbarn och en 9-åring gör att öronen kroknar efter ett tag. Dockan fick ett ganska svalt mottagande, till skillnad från gaffeltrucken, traktorn, sopbilen och plyschkatten. Jag tvår min händer.

Mikael Wiehe hyllar diktaturen på Kuba. Kan ingen väcka honom från koman han verkat fallit i 1968 och berätta för honom hur kul det är att vara politisk fånge i Castros fängelser? Arrangemanget toppas av salsadisko. Först hyllar vi diktaturen, sen kör vi lite dans. Verkar vara en logisk kombination.

Det verkar så kul att vara kommunist. Kartan behöver liksom aldrig ritas om. Mao är en fin kille, Stalin ocskå och Kim Jong-Il är bara missförstådd. Castro är bara förtalad av superskurkarna i USA. Allt bortförklaras med detta och påpekar man hur bedrövligt det verkar vara att tvingas bo i en kommunistdiktatur så ska det genast dras upp hur hemskt det är i USA.
Alltså, det pågår en hel del jag inte gillar i USA, men skillnaden är att folk kan rösta bort sin president om de vill. Eller ännu bättre: han är väck efter 8 år hur mycket folk än gillar honom. Hugo Chavez jobbar hårt på att förvandla Venezuela och sig själv till ett nytt Kuba. Ingen protesterar för att han är socialist. Därför pumpade Sverige in miljarder till Tanzania, trots att det var en diktatur. Det är okej i Sverige, så länge alla är vänster. Alla som säger emot har felfelfeeeeeeeeel.

Friday, February 16, 2007

Det blev lite av varje

Det blev både en docka och en gaffeltruck, jag kom över mitt dilemma. Dockan var svår att lokalisera, jag ville ha en docka med snopp, men nehej, här säljs bara flickdockor i rosa ryschpysch cirka 8 olika modeller. Same shit, different name. På bilden på kartongen är det givetsvis en flicka som leker med pojkdockan. Jag känner mig motarbetad.

Lyckades iallafall hitta en pojkdocka på BR, köpte senare pyttekläder i storlek 44 på H&M och pytteblöjor på Ica. På vägen ut ur BR ryckte jag åt mig en röd gaffeltruck. Ifall han inte gillar dockan.

Thursday, February 15, 2007

Nä, nu blev jag chockad!

Skojade bara.

Arbetslösheten sjunker - men bara bland män. Alla som blev förvånade över den nyheten räcker upp en hand! Det är väl ingen nyhet att AMS och facken alltid prioriterat män? Kolla in alla KY-utbildningar på Arbetsförmedlingen. Eller vilka fackförbunds krav som alltid tillgodoses. Kvinnor utbildar sig förgäves. Vad har Syo-konsulenterna sysslat med de senaste 15 åren? När jag gick i 9:an ville vår Syo att alla tjejer skulle gå 2-årig social. Jag tog inte till mig det rådet. Det var dumt.

Män behöver inte plugga för att få högre lön, det måste kvinnor. Trots det tjänar en lågutbildad man lika mycket som en högutbildad kvinna i snitt. När vänsteranhängar ylar över att det är fruktansvärt att skattepengar går till vinstdrivna företag inom skola, vård och omsorg, har jag fortfarande inte hört någon som ondgjort sig över kommunens upphandlinar inom exempelvis snöröjningen. Välkommen till jämställda Sverige. Här ska kvinnor inte bara ha taskig lön, utan gärna ge det lilla extra - alldeles ideellt!

Glöm heller inte att alla som är emot kvotering hävdar att man ska gå på kompetensen. Glöm heller inte att kompetensen av en slump nästan alltid råkar sitta i y-kromosomen. Ops!

Wednesday, February 14, 2007

Hurra hurra!

Den 14 februari brukar vara kommersialism-hatarnas favorithögtid. En dag, vars syfte är att det ska prånglas ut hjärtan, choklad, blommor och smycken. En riktigt ofeministisk dag, där mannen ska hylla quinnan. Helst med middag för två (vi snackar inte Max här), en diamant, röda rosor och sexiga underkläder (som enligt traditionen är för stora upptill och för små nedtill). Besvikelsen kan bli enorm om mannen kommer hem med halvvissna blommor från Statoil eller startkablar. Eller inget alls...

Denna dag kan orsaka oväntade problem. Min redan nämnda väninna som gifte sig i lördags upptäckte att röda rosor kostade dubbelt så mycket som vanligt. Jag fyller år idag (hurra för mig!) och det får konsekvensen att man måste boka bord om man ska äta ute i MYCKET god tid. Särskilt då vi brukar vara 6-10 personer. Denna dag finns bara bord för två.

Det trevliga är att choklad får jag ändå, likaså blommor och andra presenter som inte är valentinbetonade bara för att. Jag brukar få trevliga paket. Bara för att jag råkar fylla år. Som kommersiell dag är den mycket trevlig att fylla år på. Hela dagen känns ju lite roligare än om man fyllt 3 mars eller 8 oktober.

Valentindagens största trauma brukar vara att en del elever får få eller inga rosor eller nejlikor i skolan. Alltså förbjuder man det på en del skolor numera. Vete 17 om jag hade fått blommor om jag inte fyllde år, har bara en gång i hela mitt liv fått en blomma på Alla-hjärtans-dag från en hemlig beundrare, det var i första ring och killen visade sig var inte det dugg hemlig. Jag gillar iallafall kommersiella jippon (jag är ju borgerligt lagd, så jag gillar överhuvudtaget marknadsekonomi), varför ska man inte få folk att handla mer, det vore konstigt om handlarna försökte få folk att sluta shoppa. Vill du inte fira - låt bli. I Indien brukar hindunationalisterna anordna protester emot detta firande. Varje år. Något år kanske de lyckas...

Valentindagens sorgligaste nyhet är begåvade och vackra Johanna Sällströms alltför tidiga bortgång. Mammor får inte dö!

Tuesday, February 13, 2007

Borde jag ge honom en docka?

Sonen fyller 2 år nästa vecka och jag funderar på att köpa en docka. Han har redan en dockvagn, den brukar han köra runt sin plyschapa eller leksaksstrykjärn i. Han har nämligen, i min smak, alldeles för pojkaktiga intressen. Det är bara grävmaskiner, lastbilar, gaffeltruckar och traktorer som fångar hans intresse (och ja, han kan skillnaderna på dem). Vad händer på byggarbetsplatsen läser jag 1000 gånger varje dag, men bara de två första sidorna. Det är något tjatigt. Sen ska vi leka med hans grävmaskiner.

Som genusmedveten mamma, så har jag sett till att köpa hyfsat könsneutrala kläder och böcker, det betyder i det första fallet färgglada. Dem hittar man på flickavdelningarna. På pojksidan är utbudet magrare och allt är grått, beige, khaki, marint och ljusblått. Kombattryck (vilket jag totalvägrar), Spindelmannen, dinosaurier och jättetryck av någon typ av fordon. Flickkläderna i strl 92 är för övrigt mycket mindre än pojkkläderna i samma storlek. Det är de från storlek 50, jag skojar inte. Alltså får sonen gå i röda, rosa, gröna och oranga tröjor, han är jättefin i det. Det är dock svårt att hitta dessa färger utan Pop girl-, Tough girl- eller princess-tryck i glitter på. Det skulle jag inte köpt till potentiell dotter heller. Ju mer sånt här jag upptäcker, desto mer på tvären blir jag.

Alltså är det extra jobbigt att han har snöat in på grävmaskinsområdet. Det byggs vansinnigt mycket i Uppsala (trevligt nog) just nu, det kanske är därför han blivit biten? Eftersom han inte är medveten om hur killigt det är med bilar (varför är det det egentligen?), så en docka kanske gör susen, omedvetet. Han gillar ju Gittan och älgbrorsorna jättemycket så det finns uppenbarligen potential! Börjar han gilla sport i allmänhet och hockey i synnerhet kommer jag lägga ner!

Monday, February 12, 2007

Störiga grannar

Bröllopet i lördags var helt fantastiskt. Alla grät. Under vigsel, filmvisning och tal.

Vi är sjuka. IGEN!!!!!!!! Jag vill emigrera till bakterie- och virusfri zon. Sonen ratade t.o.m. pannkakorna. Då är det kris.

Samtidigt som humöret ska hållas uppe, så sätter en av våra störiga grannar igång med sitt musikspelande. Igen. Bor man i flerfamiljshus, så får man acceptera viss ljudnivå mellan 7 och 22. Däremellan verkar vissa av husets invånare känna för att spränga ljudvallen. Om inte det vore nog så har de dessutom så sanslöst dålig musiksmak. Varför gillar man N'Sync om man är över 12?

Dagens bästa nyhet är iallafall uppmjukningen av Portugals abortlag. Känns bra att en av de sista stenåldersländerna i Euorpa börjar närma sig 2000-talet. Nu väntar jag på att Spanien, Island, Malta och Polen också tycker att kvinnors rättigheter är lika mycket värda som mäns.

Friday, February 9, 2007

Saker jag borde engagera mig mer i

En poäng med att ha en blogg när man är politker är att man kan kommentera och lansera nya poltiska idéer. Två saker som alla verkade ha en åsikt om är Mona Sahlin som ny ordförande för sossarna samt kärnkraften. Jag vet att jag borde entusiastiskt och glatt ge mig in i debatten, men det blir liksom ingenting. Vad ska man tycka?

Mona är tråkig, SAP är supertråkigt och deras idéer tråkigast av allt. Gäääääsp.

Kärnkraft är bra, men precis som alla andra vill jag gärna inte att de drivs av snubbar som verkar varit kurskamrater med personalen från Tjernobyl. Det går liksom inte att tycka mer än det som är sunt förnuft.

Istället har jag ägnat kvällen åt att försköna mig, efter att sonen varit supergosig och sen slocknat före 8 (hurra! för jag är gräsänka ikväll). En av mina äldsta och bästa vänner ska gifta sig imorgon och som tärna vill man ju inte skämma ut sig eller henne. Nu ser mina ögonbryn iallfall inte ut som Liam Gallaghers.

Jag älskar bröllop! Alla är (förhoppningsvis) på strålande humör, brud och brudgum är kära och lyckliga och maten brukar vara god. Morgondagens brudpar är superkära, vackra och väldigt fina människor. Undrar om jag fixar att hålla i tårflödet under vigseln eller efter ett par glas vin; under talet?

Thursday, February 8, 2007

Hallå SVT, gör någon nytta någongång!

För 10 år sedan visade SVT en helt briljant BBC-serie This life. Ni som såg den då lär nog minnas den, nyutexade jurister bodde ihop i en lägenhet i London. Varför BBC lade ner serien efter två framgångrika säsonger är fortfarande en gåta. De vägrade också konsekvent att släppa den på DVD. För 2 år sen låg snittpriset på en This life-videokasset med typ 3 avsnitt på runt 500:- på e-bay. Fansen väntade och väntade. Förra året gavs den äntligen ut och i julas visades en 90-minutersspecial på BBC: This life + 10. Den dvd-utgåvan har jag givetvis redan förbeställt, men för er som ännu inte upptäckt denna serie, måste SVT ta sitt ansvar och visa den!

När kommer SVT visa den? Jag vet att public service har många kramare därute, men jag vill inte ha statlig TV längre. SVT suger. Det går inte att samtidigt ha ett ansvar för att se till att det finns nyheter på teckenspråk eller barnprogram på finska medan man försöker tävla med TV4 med det ena dummare programmet efter det andra. Och lägga ner Dokument utifrån för att förnya sig.

NEJ!
Antingen tar SVT sitt public service-ansvar och producerar program som annars inte skulle bli gjorda. Eller så reklamfinansierar vi den ena kanalen, som DR gjort.

SVT har aldrig och kommer aldrig att kunna göra mästerverk som This life eller för all del Matador.

Så SVT; gör mig och resten av Sverige en tjänst: det ni inte kan producera själva, kan ni köpa in och visa. Kör This life i repris och köp in This life- ten years on pronto! Så visar ni NÅGOT kvalitativt under 2007.


Wednesday, February 7, 2007

Lars Leijonborg, kravmärkt och en överdos av traktorer

Idag har jag haft en lagom varierad dag. Det är så skönt att inte vara tvungen att gå till jobbet, utan kunna disponera min tid. Effektiv är jag, sonen ska till förskolan 8.30, så det är bara att pallra sig upp och göra något vettigt medan jag kan. Annat var det förr, då klev jag upp när jag sovit klart och sedan blev det väldigt mycket Days of our lives och kylskåpskoll varje halvtimme istället för uppsatsskrivande.

Jag lyckades dessutom gå till frisören med både mig och sonen, så nu ser vi ut som nya. Sedan ränna iväg till medlemsmöte med Lars Leijonborg. Jag hörde bara delar av anförandet, då jag var tvungen att ge mig ut och inhandla en tackblomma. Jag kom tillbaka lagom till klimat- och miljöpolitiken. Det är bra att folkpartiet tar itu med vår politik på det området. Vi har många idéer, men saknar en röd tråd. Jag vet ju att just miljöfrågan ligger många folkpartister varmt om hjärtat, men vi har ändå inte lyft det området så bra.

Jag handlar exempelvis alltid kravmärkt, ekologiskt och närproducerat om de alternativen finns. Jag vet inte om det betyder något för miljön, men med den lilla konsumentmakt jag har, kan jag iallafall berätta för handlare och producenter att jag köper detta om jag kan välja.

Vidare iväg till nästa möte, men jag gick efter en timme. Istället ägnade jag mig åt att läsa om traktorer och leka med traktorer och lastbilar resten av kvällen. Det ska jag skriva mer om imorgon. Funderar på att skicka sonen på genuskurs hos Gudrun Schyman. Vad har jag gjort för fel????

Tuesday, February 6, 2007

Min son är så söt

Det enda sättet att få honom att vara still i mer än 5 sekunder är att spela upp hans favvosfilmsnuttar på youtube. Den ena är från Hum dil de chuke sanam (1997) och den andra från Bunty aur Babli (2005). När han ser Aishwarya Rai i den senare skutta igång ropar han: MAMMA!

Gullunge!

Sen hojtar han ju iofs: PAPPA! när The Big B gör entré - pappa Bachchan alltså, inte sonen.... Kanske inte lika smickrande.

Ha! Jag var före!


Remember folks, var ni såg den först.
På mig.
Redan för 6 år sen.

Att skilja på sak och person

I fullmäktigesammahang kan orden ibland låta ganska hårda från talarstolen. Personangrepp är tyvärr vanligare nu är när jag började 2002, men vissa kan helt enkelt inte sluta attackera när de väl gått ner från talarstolen. Att skilja på sak och person verkar helt enkelt vara väldigt svårt för vissa politiker.

Ilona Waldau (v) tillhör definitivt motsatsen. Jag vet inte egentligen vad hon tycker om oss på borgerliga kanten egentligen, men hon är alltid artig och trevlig när man stöter på henne. Igår fick jag känna på hennes hår. Jag är alltid avis på lockigt hår. Förmodligen för att mitt är så spikrakt att inte ens Joey-Tempest-permanenten (som jag gjorde -88, så jag vill framhärda att brottet är preskriberat!) höll i mer än ett par månader.

Dessutom har Ilona väldigt bra smak när det gäller skor.

De flesta miljöpartister brukar också vara trevliga, men det finns undantag. Läs exempelvis Maria Gardfjells inlägg från den 13 dec här. Not nice!

Sunday, February 4, 2007

Dags att ladda batterierna?

Fick häromdagen ett otroligt roligt mejl från pappa. Det finns dagar då det inte var någon vits att kliva upp:



"Hört talas om uttrycket
Dags att ladda batterierna?

Jag kommer personligen att slå ner den som använder uttrycket nästa gång.

I morse skulle jag åka med en bil åt ena hållet och mamma en åt andra hållet. Men bil 2 startade inte. Död. Totaldöd. Inte ett liv i batteriet. Inte ens whea, whao osv.

Körde båda två till mammans utbildningslokaler. Lämnade henne. Hon får ta kollektivt hem.
Det tar en timme. Med bil tar det en kvart.

Rensade mötesschemat. Kunde lämna jobbet strax efter tolv. På vägen stannar jag på bensinmack, jättestor. Säljer hyllmetrar med snacks, godis, chips, varm krov mm.
Batteriladdare? En liten klen med bara 4 ampere. Vaddelös.

Åkte hem. Åt lunch. Kollade mailen. Då var klockan kvart över ett.

Ut till garaget. Konstaterade att bilen är framkörd ända fram i garaget, vilket betyder att halva kylaren är UNDER den jättelika hyllan och lagersystem som är byggt mot väggen. Bilen går precis under lägsta hyllan. Tre tusen grejer på den hyllan. Bilen framför allt detta.
Och under.
Hur göra? Aha, man kan lägga bilen i frilägge och försöka putta tillbaka den.
Går inte. Växelspaken är låst när elen inte funkar. Alltså i absolut P-läge. Går inte att rubba bilen.
Tillbaka. Öppnar kylarlåset, snirklar mig under hyllan och lyckas peta upp kylaren , som går att öppna en decimeter!!! Mörkt. Ser inget. Tillbaka till huset hämta ficklampa.

Fryser. Kallt.

Hämtar startkablar. Öppnar grannens port. Kör in min andra bil. Kan inte komma ut, stolpe i vägen. Kör jag fram slår jag i hans hylla. Backar jag når inte sladden. Bixar, trixar, slingrar mig ut och in och till slut hurra.
Får kabeln att räcka från ena batteriets pluspol till den andra.
Skall ansluta minuspolen. Men nåpon sådan finns inte på min fina bil. Letar som en galning. Får loss locket för att upptäcka att där sitter inget batteri utan en dataanläggning tillräcklig för att driva ett kärnkraftverk.
Vad göra?

Backa ut igen, stänga grannnens port. Iväg till Mekonomen i Ektorp. Kör dit. Hindras för att det står en grävskopa i vägen. Får vänta fem minuter. Kör fram och ser skylten. Mekonomen har flyttat till Sickla köpcenter. Kör tillbaka. Grävskopan ivägen. Får vänta tio minuter. Sura gubbar blänger.
Kör mot Sickla. Stannar på en jätte-Preem. Går in. Finns varm korv, chips, godis och läsk. Och en ynka batteriladdare.

Blir vansinnig.
Åker hem. Hittar en batteriladdare. Måste koppla loss batteriet i bilen.
Sladden räcker inte. Måste tillbaka och hämta förlängningssladd.
Har kopplat in allt. Måste öppna cellerna. Försöker med tumnageln. Bryter tumnageln. Fint, lampan ”laddar” lyser. I två minuter. Sen slår den om till ”laddat”.
??? Que?

Jag ger fan i det. Låte det stå på nu. Får se i morogon vad som hänt. Jag orkar inte mer. Nu är klockan fyra. Vad håller man på med? När får man gå i pension?"


Fortsättning följer...

Saturday, February 3, 2007

Oj, det var visst mer frånvaro...

I veckans Uppsalatidningen kan man läsa om alliansens "toppolitiker" och hur de själva var i skolan. Jag hade något vagt minne av att jag hade mycket ogiltig frånvaro, skolk alltså, sista året. Trodde det var 70 timmar. Fel visade det sig, när jag tog fram mitt gamla slutbetyg. Det var 98 timmar vid 27 tillfällen...

Hoppas nu att alla Uppsala medborgare nu känner sig rätt och riktigt informerade i denna fråga!

Friday, February 2, 2007

Vet din plats!

Min bästa väninna ringde och berättade att hennes första dag på Länsrätten i Hemlig Håla någonstans i Sverige hade blivit lite lustig. Hon är jurist, men inte så fruktansvärt imponerad av sig själv eller sin utbildning. Efter att ha harvat runt på ett par myndigheter är det då dags att få tingsmeritering. Där springer nyutexade notarier, ej torra bakom öronen, omkring och och verkar väldigt viktiga. Kanske hade de inte fått plats på någon hajpad tingsrätt och nu försöker få halvsömninga länsrätten att verka ballare än vad den är, vad vet jag?

Lagom till fikat satte sig väninnan på en av de 10-talet bord som fanns i fikarummet. Oh, no no no!!! Hon hade ju satt sig vid domarnas bord. På prettorätten sitter alla notarier för sig, sekreterarna för sig och domarna för sig. De senare kan man ju inte prata med, för då kan det tolkas som man försöker smöra till sig bättre betyg. Bara det att de får betyg. Vad är det för fel på tjänstgöringsintyg, som på alla andra normala arbetsplatser?

Verkar ju bli en avlappand och trevlig tid. Good luck on you!

Själv jobbade jag min sista dag på jobbet. Det känns konstigt men kul. Ser frameot att få tycka lite mer fritt, nu när jag är "vanlig" politiker. Det kan ni som läser säkert märka framöver.

För övrigt är jag väldigt besviken på folkpartiets landstingsråd Ismail Kamil! Jag har ont i halsen nu igen. Mejlade min trevliga vårdcentral, men det var knökfullt. Återkom eventuellt efter helgen, meddelade de per mejl. Jag trodde att servicen liksom skulle vara fixad nu. Det gick ju så bra sist. Maken är också sjuk och låter som shejk Yassin, sonen hostar som en galning. Fy f-n vad jag hatar vintern.

Thursday, February 1, 2007

Nej, det tror inte jag heller

Folkpartisten Staffan Werme har anklagats av en ung vänsterpartist för att ha anfallit henne under pågående fullmäktige. Aftonbladet frågar om detta hade hänt om vänsterpartisten varit en man. Jag kryssade nej. Vad skulle du ha kryssat?

Tillbaka till plugget

Jahapp, då har man sagt upp sig! Tiden som ombudsman har varit vansinnigt kul, vansinnigt lärorik och stundtals också bara vansinnig. Nu ska jag äntligen skärpa mig och ta min examen, så jag inte fortsätter lida av fp-syndromet: examen...visst visst, har bara en D-uppsats kvar. Den vill jag inte skriva när jag är pensionär, utan nu! Upptäckte dock att teologen har flyttat från mysiga Regnellianum till SVC. Undrar vad mer som kommer vara annorlunda när jag blir student igen.

Jag skrev in mig hösten-96. Det är 10 ½ år sen och 10 ½ kilo sen + man och barn. Gissar att jag inte kommer slå klackarna i taket på Kalmar en vardagskväll eller börja pimpla drinkar kl 16 en fredag em inne i Wijkmanska salongen längre. Usch, vad nostalgisk jag blir.